Toko ja rallytoko -- mitä eroa?

14.09.2023

Tokoa on harrastettu Suomessa pitkään, ja suomalaiset koirakot ovat menestyneet lajissa MM-tasolla niin yksilö- kuin joukkuekilpailuissa. Rallytoko puolestaan virallistettiin Suomessa vuonna 2014. Mitä eroa näillä kahdella hieman samannimisellä harrastuslajilla oikein on?

Suorituksen kulku tokossa ja rallytokossa

Tokossa kilpaillaan tottelevaisuuskokeissa tai -kisoissa, joissa koirakon suorituksia ohjaa liikkeenohjaaja. Liikkeenohjaaja osoittaa, mistä kohtaa koirakon tulee aloittaa suorituksensa, ja hän antaa myös sanalla "käsky" erikseen luvan lähestulkoon jokaiseen käskyyn, jonka koiranohjaaja saa sanoa koiralleen. Koiranohjaaja saa ohjeistaa koiraansa vain noissa tietyissä kohtaa liikkeitä, ylimääräisistä käskyistä koirakon arvosana alenee. Käsimerkit ovat sallittuja vain muutamassa liikkeessä. Koiraa ei saa palkata tai kehua kesken yksittäisen liikkeen suorituksen. Kisasuoritus koostuu joukosta erillisiä liikkeitä, joiden välillä koiraa saa hillitysti kehua mutta ei palkata lelulla tai namilla.

Rallytokossa kisasuoritus tehdään kylttiradalla, ja kylteissä ilmaistut tehtävät suoritetaan noiden kylttien vierellä. Liikkeenohjaaja ei ole. Koiranohjaaja voi ohjeistaa koiraansa useilla tai moneen kertaan toistetuilla käskyillä tehtävien suoritukseen, ja koiraa saa kehua suorituksen aikana. Koiran ohjaukseen saa myös käyttää käsimerkkejä, ei kuitenkaan niin että koiraa imutetaan jatkuvasti päällä olevalla käsimerkillä. Koiraan ei saa koskea eikä sitä saa palkita nameilla tai lelulla suorituksen aikana. Radan kaikki tehtävät suoritetaan yhtäjaksoisesti lähtökyltiltä maaliin.

Tehtävien luonne

Tokossa koira suorittaa yksilötehtävät vapaana heti alokasluokasta alkaen. Tehtäviin kuuluu seuraamisliikkeitä sekä koiran jättäminen seuraamisesta eri asentoihin. Seuraamisessa koiran tulee pitää katsekontaktia ohjaajansa suuntaan ja kulkea tarkasti oikeassa paikassa ja asennossa. Koira seuraa tokossa aina ohjaajan vasemmalla puolella. 

Seuraamisen lisäksi tokossa on iso joukko liikkeitä, joissa koira on irti ohjaajastaan ja suorittaa siis tehtäviä etäältä ohjattuna. Näitä liikkeitä ovat muun muassa asennonvaihdot paikallaan kaukana ohjaajasta (kauko-ohjaus), koiran lähettäminen nauhalla ja merkeillä merkittyyn ruutuun, kartioryhmän kiertäminen ja ylemmissä luokissa tähän yhdistettynä oikean- tai vasemmanpuoleisen hyppyesteen ylitys kapulan kanssa tai ilman. Lisäksi monessa liikkeessä koira tulee voida pysäyttää liikkeestä tai luoksetulosta eri asentoihin jopa parinkymmenen metrin päässä ohjaajasta. Tokossa koira pääsee tai joutuu siis toimimaan paljon etäällä ohjaajastaan, mikä on suuri ero rallytokoon verrattuna.

Lisäksi tokossa on joka luokassa ryhmäliikkeenä paikallapysyminen. Koira jätetään usean muun koiran kanssa riviin istumaan tai makaamaan minuutiksi tai pariksi, kun ohjaajat siirtyvät jonkin matkan päähän joko näkyviin tai näkösuojan taakse piiloon. Tämäntyyppisiä tehtäviä ei rallytokossa ole.

Rallytokon alokasluokassa kylttitehtävät suoritetaan koiran ollessa hihnassa ja hihnan löysällä. Tämä vaatii ohjaajalta sorminäppäryyttä, jotta hän saa joissakin tehtävissä sujuvasti hihnan siirrettyä kädestä toiseen. Suorituksen luonne muuttuu hieman, kun avoimesta luokasta eteenpäin koiraa ohjataan vapaana. Toisaalta koiran tulee pysyä ohjaajan vierellä radalla ilman hihnaa, toisaalta ohjaaminen helpottuu kun hihna ei enää ole häiritsemässä.

Rallytokossa lähes kaikki tehtävät suoritetaan aivan ohjaajan lähellä. Koiraa pyöritellään eri asennoissa ohjaajan ympäri eri suuntiin tai jätetään tiettyyn asentoon, jossa sen tulee pysyä, vaikka ohjaaja liikkuu tai kiertää koiran. Kylttitehtävien välit ja pujottelutyyppiset liikkeet koiran tulee seurata, mutta rallytokossa ei ole niin tarkkaa missä kohdassa ja asennossa koira seuraa, eikä koiran tarvitse katsoa ohjaajaansa. Toisin kuin tokossa, rallytokon ylemmissä luokissa koiran tulee osata seurata ja tehdä tehtäviä myös ohjaajan oikealla puolella. Pitkiä, yhtäjaksoisia seuraamisia ilman muita tehtäviä rallytokossa ei ole.

Rallytokossa koira irtoaa ohjaajastaan vain muutamissa tehtävissä eikä kovin kauas. Koira voidaan lähettää viiden metrin päähän merkille seisomaan, josta se kutsutaan kulkemaan ohjaajan vierelle. Koira voidaan myös jättää liikkeestä istumaan ja kutsua pienen matkan päästä uudelleen sivulle. Lisäksi koira irtoaa hieman ohjaajan viereltä kulkiessaan putken läpi tai hyppyesteiden yli, tai kun se ohjaajan edessä peruuttaa muutaman koiranmitan verran ohjaajasta poispäin.

Rallytoko on koiranohjaajalle varsin vaativa laji siinä mielessä, että ohjaajan tulee hahmottaa kukin tehtävä niin ajoissa, että hän pystyy ohjaamaan koiransa sujuvasti suorituksen läpi ilman virheellisiä tai ylimääräisiä asentoja tai pysähdyksiä. Monet tehtäväkyltit muistuttavat kovasti toisiaan. Lisäksi tehtävät tulee suorittaa tarkasti oikeassa paikassa tehtäväkylttiin nähden niihin koskematta, ja koiranohjaajan tulee ottaa täsmälleen oikea määrä askelia tai askeltaa käännökset tarkasti paikallaan välttyäkseen virhepisteiltä. Monesti virheet tulevatkin nimenomaan ohjaajan toiminnasta eikä koiran.

Arvostelusta

Tokossa kisasuoritus koostuu joukosta erillisiä liikkeitä, joista kustakin tuomari antaa koirakolle arvosanan. Eri tuomarit arvottavat suorituksia hieman eri tavalla vaikka noudattavatkin samoja arvosteluohjeita ja linjauksia. Paras arvosana on 10, ja eri liikkeillä on lisäksi erilaiset kertoimet. Alokasluokassa koirakko saa kymppirivistöllä täydet 200 pistettä, muissa kolmessa luokassa maksimipisteet ovat 320. Ykköstuloksen koirakko saa alokasluokassa 160 pisteellä ja ylemmissä luokissa 256 pisteellä. Ykköstuloksen saatuaan koirakko saa siirtyä ylempään luokkaan kisaamaan. 

Rallytoko on niinkään arvostelulaji. Koirakolla on lähtökyltillä täydet 100 pistettä, joista tuomari sitten vähentää pisteitä monenlaisista radan varrella tapahtuneista ohjaajan tai koiran toimintaan liittyvistä virheistä. Vähennysperusteita on lukuisa joukko, ja arvostelu on kokonaisuudessaan aika mutkikasta. Koirakko saa halutessaan kahdesti uusia epäonnistuneen tehtävän, jos ottaa kontolleen uusimisesta kolme virhepistettä. Kilpailijan on usein radalla vaikea arvioida, onko jokin epätäydellinen suoritus sellainen että tehtävä kannattaisi pisteytyksen valossa uusia. Kolmella vähintään 70 pisteen suorituksella pääsee siirtymään ylempään luokkaan, ja luokkia on rallytokossakin yhteensä neljä.

Toko ja rallytoko koiran kannalta

Toko ja rallytoko täydentävät monessa mielessä toisiaan koiran harrastuksina. Rallytokossa koira pääsee tekemään monenlaisia kieputuksia ohjaajan lähellä, ja nuo kieputukset ovat yleensä koirista todella hauskoja. Temppujen varjolla myös väliseuraamiset ovat monelle koiralle mukavia, kun tehtävät seuraavat toisiaan tiheään. Rallytokossa koira pääsee käyttämään kehoaan tasapainoisesti, kun seuraamista ja tehtäviä tehdään myös ohjaajan oikealla sivulla.

Toko tuo koiralle mahdollisuuden päästä toimimaan itsenäisemmin kaukana ohjaajasta mutta kuitenkin yhteistyössä tämän kanssa. Seuraamisliikkeet ovat tokossa pitempiä ja tapahtumaköyhiä rallytokon temppurataan verrattuna. Tokon kisasuorituksissa koira joutuu myös toimimaan ilman kehuja ja palkkaa pitempään kuin rallytokossa. Toko voi ylemmissä luokissa olla haasteellista koiralle, jolla on vaikeuksia irrota ohjaajastaan parinkymmenen metrin päähän suorittamaan tehtäviä. Juoksemisesta tykkäävälle koiralle irtoamistehtävät taas voivat olla kovasti mieluisia.

Pohjoismaisesta rallytokosta: Rallytoko Nordic class

Minnakoira kirjoittaa koiran näkökulmasta: Rallytoko -- kepeää rallattelua   Toko eli tottelevaisuus

#toko #rallytoko #koiraharrastus