Luoksetulosta

03.06.2024

Viime viikkoina on tullut niin paljon kysymyksiä luoksetulosta ja sen opettamisesta, että linkitän tähän uudelleen pari kirjoitusta aiheesta, toinen minulta ja toinen Minnakoiralta.

Kuinka monta kertaa olisinkaan halunnut tietää, mitä koirani oikeasti ajattelee. Koirat kun osoittavat ajoittain aivan hämmästyttäviä kykyjä. Ja toisaalta koirat käyttäytyvät joskus ihmisen mielestä niin merkillisesti, että voimme vain koettaa ymmärtää, miten kumppani maailman oikein näkee.

Kun kotiin tulee koiranpentu, ensimmäiset pari kuukautta ovat monessa asiassa tärkeää sosiaalistumisen ja uuden oppimisen kulta-aikaa. Kodit ja kotiympäristöt ovat erilaisia, ja opittavien asioiden tärkeysjärjestys voikin olla erilainen eri kodeissa.

Moni koiranomistaja tuskailee arjessa, kun koira ei tule kutsuttaessa, tai tulee vain jos ei ole parempaa tekemistä. Jotkut koirat taas piipahtavat ohjaajan lähellä, mutta sen verran etäällä, että niitä ei saa kiinni. Mikä on mennyt pieleen?

Lemmikkikoira elää - jos kaikki menee hyvin - noin kymmenen, jopa viisitoista vuotta. Koko elämänsä ajan koira on riippuvainen oman ihmisensä tai perheensä päätöksistä. Koira saa ruokaa, jos ihminen sitä antaa. Koira pääsee retkelle tai kavereita tapaamaan, jos ihminen sen sinne vie. Ihmisen valinta on myös, jos koira viettää suurimman osan...

Koiran kanssa saa harrastaa kilpailumielellä tai vähemmän vakavasti. Tärkeintä on, että koiralla ja ohjaajalla on mukavaa yhdessä. Joskus on hyvä muistaa, että harrastuksesta voi myös tehdä omannäköisen. Joku on keksinyt kilpailuharrastuksiin säännöt, mutta oman koiran kanssa voi vapaasti harrastaa omilla säännöillä.

Kun koiralle haluaa opettaa uuden tehtävän, toiminta on jotenkin saatava aikaan, jotta sitä voisi alkaa vahvistaa palkitsemalla. Koirat tykkäävät lähes aina siitä, jos ne saavat itse hoksata, millä tehtävällä ohjaajalta saa palkkion.

Rallytokon mestariluokassa on tehtävä, jossa koira lähetetään sivulta istumasta viisi metriä viistosti vasempaan merkkikartiolle seisomaan. Ohjaaja siirtyy sitten seuraavalle kyltille, josta hän kutsuu koiran seuraamaan. Koira ei saa koskea kartiota.

Koiran kanssa yhdessä leikkiminen on kivaa ja tekee ohjaajasta koiran mielessä kiinnostavan. Koiran ja ohjaajan suhde paranee yhteisellä leikillä. Lisäksi on iso etu, jos koiraa voi palkita leikkimällä myös tokossa, rallytokossa tai hoopersissa.