Kun koiralle haluaa opettaa uuden tehtävän, toiminta on jotenkin saatava aikaan, jotta sitä voisi alkaa vahvistaa palkitsemalla. Koirat tykkäävät lähes aina siitä, jos ne saavat itse hoksata, millä tehtävällä ohjaajalta saa palkkion.

Rallytokon mestariluokassa on tehtävä, jossa koira lähetetään sivulta istumasta viisi metriä viistosti vasempaan merkkikartiolle seisomaan. Ohjaaja siirtyy sitten seuraavalle kyltille, josta hän kutsuu koiran seuraamaan. Koira ei saa koskea kartiota.

Koiran kanssa yhdessä leikkiminen on kivaa ja tekee ohjaajasta koiran mielessä kiinnostavan. Koiran ja ohjaajan suhde paranee yhteisellä leikillä. Lisäksi on iso etu, jos koiraa voi palkita leikkimällä myös tokossa, rallytokossa tai hoopersissa.

Tokoa on harrastettu Suomessa pitkään, ja suomalaiset koirakot ovat menestyneet lajissa MM-tasolla niin yksilö- kuin joukkuekilpailuissa. Rallytoko puolestaan virallistettiin Suomessa vuonna 2014. Mitä eroa näillä kahdella hieman samannimisellä harrastuslajilla oikein on?

Hoopers on Suomen Agilityliiton alainen koiraharrastuslaji, jossa koira suorittaa esterataa etäohjauksessa. Hoopersissa on kahdenlaisia läpijuostavia esteitä -- metrinen putki sekä hoop eli vanne -- ja kahdenlaisia kierrettäviä esteitä -- tynnyri ja veräjä. Ohjaajalle on merkitty radalle enimmillään 4x4 metrin alue, josta hän ohjeistaa koiraa...

Kun koiran kanssa tekee temppuja tai kun siltä odottaa tiettyä käytöstä arjessa, onnistuminen edellyttää kahta asiaa -- että koira osaa ja että koira haluaa. Kysymys on siis aluksi toivotun toiminnan aikaansaamisesta ja sen merkkaamisesta niin, että koira tietää, mitä siltä täsmälleen ottaen toivotaan. Ja sitten siitä, että koira jatkossakin haluaa...

Koirat tykkäävät oppia kaikenlaisia temppuja, kunhan oppiminen on hauskaa ja palkitsevaa. Parhaimmillaan onnistumme nappaamaan koiran itse tarjoamasta käytöksestä jonkin osan, jota sitten vahvistamme kehumalla ja palkitsemalla. Koiran mielestä on mahtavaa, kun se huomaa saavansa itse keksimästään tehtävästä iloista huomiota ja palkkioita.

Rallytokoa harrastetaan kaikissa pohjoismaissa, mutta säännöt ja tehtävät eivät ole täysin samanlaiset. Lajissa kilpaillaan kuitenkin myös pohjoismaisesta mestaruudesta, pohjoismaisilla säännöillä. Pohjoismaiset rallytokotehtävät ja säännöt on sovittu yhteistyössä pohjoismaiden edustajien kesken, ja niihin on otettu elementtejä eri maiden...