Meille tuli pentu

07.04.2024

Kun kotiin tulee koiranpentu, ensimmäiset pari kuukautta ovat monessa asiassa tärkeää sosiaalistumisen ja uuden oppimisen kulta-aikaa. Kodit ja kotiympäristöt ovat erilaisia, ja opittavien asioiden tärkeysjärjestys voikin olla erilainen eri kodeissa.

Meillä ensimmäisen kuukauden tavoitteena oli kolmen asian oppiminen:

  • luoksetulo vapaana metsässä
  • vetoleikki palkkana
  • autoilu ja autossa odottaminen myös yksin.

Luoksetulon opettamisessa laatu on tärkeämpää kuin määrä. Niinpä alkuun lähinnä järjestin tilanteita, joissa pentu kirmasi täyttä vauhtia minua kohti, ja yhdistin siihen kutsusanan. Sitten aloin käyttää kutsusanaa käskynä, ja palkkasin ruhtinaallisesti. Luoksetuloharjoitus päättyi aina siihen, että pentu sai jatkaa vapaana juoksentelua. Harjoitukset onnistuivat hienosti.

Vetoleikkejä harjoittelimme pennun kanssa useammalla eri lelulla, jotka harjoitusten ulkopuolella olivat minun hallussani. Pentu oli oppinut leikin alkeita jo kasvattajan luona, joten se syttyi nopeasti leikkiin ja veti hyvin. Pennuille tyypilliseen tapaan mukaan mahtui aluksi myös harjoituskertoja, jolloin leikki ei kiinnostanut yhtään. Seuraavana päivänä vetoleikki kuitenkin taas sujui hienosti, pentu sai voittaa lelun ja alkoi myös palauttaa lelua minulle päin uutta yhteistä leikkiä varten.

Autoilu oli pennulle helppo juttu. Se asettui vanhemman koirani kanssa vaikeuksitta auton perään matkustamaan aluksi lyhyitä matkoja ja sitten pidempiä. Autosta kehkeytyi sille nopeasti paikka, jossa se nukahti lämpimään pesäänsä auton huristessa unettavasti. Sille ei ollut mikään pulma jäädä mukavaan pesäänsä myös yksin, kun toinen koira käväisi vaikkapa omalla vauhdikkaammalla lenkillä tai tekemässä lyhyitä harjoituksia.

Näiden kolmen asian lisäksi pennun elämään mahtui hurjia leikkejä kotona isosiskokoiran ja toisen tutun aikuisen kanssa, tapaamisia muiden pentujen kanssa, reissuja ostoskeskuksiin, lemmikkitarvikeliikkeisiin, parkkihalleihin, kirjastoon sekä hieman vieraiden koirien ohittelua hihnassa nameja natustaen. Lisäksi se pääsi totuttelemaan koirahalleilla isojen koirien harrastuksiin eli kokeilemaan seuraamista, istumassapysymistä ja tötteröiden kiertämistä aivan viereltä autettuna.

Odotamme jo innokkaasti kevään tuloa ja uusia seikkailuja koirakumppanusten kanssa.

#koiranpentu #toinenkoira #pennunekatkuukaudet #pentuoppii #harrastuspentu #toko