Koira ei tule kutsuttaessa

09.02.2024

Moni koiranomistaja tuskailee arjessa, kun koira ei tule kutsuttaessa, tai tulee vain jos ei ole parempaa tekemistä. Jotkut koirat taas piipahtavat ohjaajan lähellä, mutta sen verran etäällä, että niitä ei saa kiinni. Mikä on mennyt pieleen? 

Kytketkö koiran aina kun kutsut sen luoksesi?

Jos koiran kytkee aina luoksetulon jälkeen, koira oppii jo muutamalla toistolla, että luoksetulokutsun noudattaminen ei kannata. Vapaana ilottelu päättyy, kun kutsua noudattaa. Niinpä luoksetuloharjoituksissa kannattaa useimmilla kerroilla toimia niin, että kun koira on tullut luo, se kehutaan ja palkataan ja päästetään sen jälkeen uudelleen juoksentelemaan. 

Kun koira on tarvis kytkeä, sen voi tehdä ikäänkuin ohimennen, kun koira on sopivasti muuten vaan lähellä, ilman että kytkemistä edeltää luoksetulokutsu.

Onko luoksetulokutsu kärsinyt inflaation?

Jos luoksetuloa tarkoittavaa vihjesanaa käytetään paljon sellaisissa tilanteissa, joissa koira ei malta sitä noudattaa, sana kärsii inflaation. Olisi toivottavaa, että koiran mielessä luoksetulokutsun kuuleminen yhdistyisi aina siihen, että se rientää täyttä vauhtia ohjaajansa luokse. Kutsusanaa kannattaa siis varjella ja käyttää erityisesti alkuun vain tilanteissa, joissa koira lähes varmasti sitä noudattaa. Kun suurin osa harjoituksista onnistuu, eli koira tulee ripeästi luokse, koira oppii näissä harjoituksissa luoksetuloa. Jos taas kutsusanaa käytetään paljon tilanteissa, joissa koira ei sitä noudata, koira oppii olemaan noudattamatta kutsua.

Arjessa on myös tilanteita, joissa koira halutaan jollakin tavalla pyytää lähemmäs tai luokse ilman että on kyse varsinaisesta luoksetulosta. Näihin tilanteissa kannattaa luoksetulokutsun asemesta miettiä jokin muu strategia ja vihjesana.

Onko luoksetulo koiran mielestä kannattavaa?

Luoksetulosta kannattaa pitkään palkata koiraa ruhtinaallisesti, jotta luoksetulo on koiran mielestä hauskaa ja kannattavaa silloinkin, kun ympäristössä on houkutuksia. 

Palkat on syytä pitää poissa näkyvistä ja kaivaa esiin vasta kun koira on tullut ihan lähelle. Hyvä rutiini on, että koiraa ensin kehutaan kiireettä luoksetulosta aivan ohjaajan luona ja sitten kaivetaan lelu tai namit esille ja palkataan koira aivan lähellä. Jos koira tottuu siihen, että sille ojennetaan palkka metrin päähän ohjaajasta, se oppii luoksetullessaan piipahtamaan ohjaajan lähellä mutta kuitenkin sen verran kaukana, että sen kiinnisaaminen tositilanteessa voi olla vaikeaa.

Oikeastaan luoksetulon opettamisessa on kyse siitä, millaisiin asioihin luoksetulokutsu koiran mielessä yhdistyy. Luoksetulot onnistuvat, kun koira yhdistää kutsun juoksemiseen täyttä vauhtia kohti ohjaajaa, iloisiin kehuihin ja runsaisiin palkkoihin, ja kun se ei miellä sanan tarkoittavan hihnaan kytkemistä.

Aiheesta lisää myös Minnakoiran näkökulmasta: "Tule"

#luoksetulo #koiranpentu