Rallytoko Nordic class

09.07.2023

Rallytokoa harrastetaan kaikissa pohjoismaissa, mutta säännöt ja tehtävät eivät ole täysin samanlaiset. Lajissa kilpaillaan kuitenkin myös pohjoismaisesta mestaruudesta, pohjoismaisilla säännöillä. Pohjoismaiset rallytokotehtävät ja säännöt on sovittu yhteistyössä pohjoismaiden edustajien kesken, ja niihin on otettu elementtejä eri maiden tehtävistä.

Pohjoismaiset rallytehtävät on luokiteltu vaikeutensa mukaan 1 - 4 pisteen tehtäviin, PM-kisoissa kolmen pisteen tehtäviä tulee radalla olla viisi ja neljän pisteen tehtäviä seitsemän, kokonaisuudessaan radalla on 18 - 20 tehtävää.Tehtävät ja säännöt löytyvät Virkusta, samoin kuin hyödyllinen demovideo liikkeiden suoritustavasta.

Miten pohjoismaiset tehtävät sitten eroavat suomalaisista? Suoritusalue on määritelty niin, että tehtävän suorituksen tulee alkaa viistosti ennen kylttiä vasemmalta puolelta kuten Suomessakin, mutta suoritusalue on metri kertaa metri. Suuntaa vaihtavissa tehtävissä metrinen suoritusalue on kyltin edessä.

Pohjoismaisissa tehtävissä, joissa ohjaaja kiertää koiran, ohjaaja pysähtyy aina kierron päätteeksi koiran viereen ennen jatkamista. Uusia kääntäviä kylttejä ovat silmukat, joissa käännytään viistosti vähemmän kuin 270 astetta aikaisemman kulkureitin poikki, samoin kuin peräkkäiset täyskäännökset oikeaan ja vasempaan. Näissä peräkkäisissä täyskäännöksissä, samoin kuin meillekin tutussa kahdessa peräkkäisessä saksalaisessa täyskäännöksessä, käännösten väliin tulee ottaa 2 - 3 askelta.

Tehtävät, joissa koira tulee eteen ja siitä sivulle, suoritetaan aina istumisten kautta. Mukana on myös 90 asteen käännös, jossa koira istuu ohjaajan pysähtyessä, ohjaaja astuu yhden askelen ja koira seuraa mukana, ja koira istuu taas ohjaajan pysähtyessä. Koiraa ei siis kutsuta vasta askelen jälkeen vierelle.

Hauskimpia tehtäviä ovat mielestäni kolmen ja neljän pisteen tehtävät, joissa käännöksiä tai ohjaajan kierto suoritetaan seisomaan pysähtymisestä, sekä tehtävät, joissa koira suorittaa asennot — seiso, istu ja maahan — vierellä peruuttaen tai peräkkäisissä 90 asteen käännöksissä.


Koirani mielestä erinomaisen mukava tehtävä on myös sivuaskelet ohjaajan edessä, tosin me molemmat suorittaisimme tehtävän mieluummin koko ajan seisten:

Tutun kartiolle pysäyttämisen ja sieltä kutsumisen lisäksi pohjoismaisista tehtävistä löytyy myös vekkuli käännös, jossa koira kiepsahtaa lähellä olevan kartion ympäri samalla kun ohjaaja tekee 90 asteen kulman, ja koira palaa kartiolta ohjaajan viereen seuraamaan. Tämä tehtävä kannattaa käydä katsomassa Virkusta löytyvältä demovideolta.

Vaikka tavoite ei nyt ihan heti olisi pohjoismaisissa mestaruuskisoissa, uudet ja erilaiset tehtävät tuovat kivaa vaihtelua rallytokoharjoitteluun. Niin suomalaiset kuin pohjoismaiset tehtävät — ja myös kansainväliset FCI-rallytokotehtävät — koostuvat kuitenkin pohjimmiltaan samoista perusliikkeistä, pyörähdyksistä, kierroista, seuraamisista eri puolilla eteen ja taaksepäin sekä koiran asennoista erilaisina yhdistelminä.


#rallytoko #pohjoismainenrallytoko #nordicrallytoko #nordicrallyobedience