Toko eli tottelevaisuus

03.07.2023

Minulta kysytään usein, mitä se oikein tarkoittaa, kun kerron harrastavani emäntäni kanssa tokoa eli tottelevaisuutta.

No, tokossahan on kysymys siitä, että suoritamme emännän kanssa erilaisia koreografioita kentällä. Olen kehittänyt aivan tietynlaiset tavat suorittaa näitä kuvioita, ja niillä saan emännän iloiseksi ja usein jopa intoutumaan leikkiin lelulla tai jakelemaan minulle hyvänmakuisia makupaloja.

Näissä tehtävissä käytämme usein myös esimerkiksi hyppyesteitä, noutokapuloita tai merkkejä, joiden keskelle menen seisomaan tai joita voin myös kiertää vauhdikkaasti. Itse tykkään että mitä enemmän vauhtia sen parempi. 

Emännän tehtävänä on käyttää tietyjä avainsanoja ja viittilöintejä oikea-aikaisesti, jotta askelmerkkimme sopivat saumattomasti yhteen. Pikkuhiljaa emäntä onkin oppinut varsin päteväksi. Joskus joudun vielä antamaan palautetta, kun emäntä viittilöi tai mutisee epäselvästi. Erityisen häiritsevänä pidän väärien avainsanojen käyttöä -- niitä on kuitenkin harjoiteltu yhdessä jo aika pitkään. Usein yhdistän antamaani palautteeseen jonkin täysin asiaankuulumattoman koreografian, jotta emäntäkin huomaa että hänen toimissaan ei ollut päätä eikä häntää.

Lempparitehtäviäni tokossa ovat kapuloiden nouto sekä kartioiden kierto. Mielestäni kapuloita voi mainiosti noutaa myös muiden tehtävien välissä, jos sattuu jäämään ylimääräistä aikaa, kun emäntä pohtii siirtojaan. Kartioiden kierrossa olen parhaimmillani, olenkin oppinut tehtävän jo aivan pienenä pentuna. 

Myös moni koirakaverini harrastaa tottelevaisuutta ohjaajiensa kanssa, ja olemmekin usein yhdessä harjoituskentällä hurjastelemassa. Osaamme myös nököttää tyylikkäänä rivinä pötköllään tai istuallaan kentällä minuuttikaupalla. 

Suosittelen tokoa kaikille koirille, joiden ohjaaja kykenee oppimaan ja muistamaan muutamia kymmeniä avainsanoja ja käsimerkkejä melko luotettavasti. Koiralle parasta tokossa on se, että monessa tehtävässä pääsee juoksemaan lujaa.

Tottelevaisuus eli toko kilpailulajina:

Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa: alokas-, avoin, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen 1-palkinnon jälkeen. 

Kokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat.

Tottelevaisuuskokeiden tehtäviä ovat mm. ohjaajan vierellä seuraaminen käännöksineen, peruutuksineen ja pysähdyksineen, hyppynouto esteen yli, kartioiden kierto, koiran lähettäminen merkeillä rajattuun ruutuun, luoksetulo pysähdyksillä tai ilman, paikallamakuu ja -istuminen koirarivistössä.

Linkki tokosääntöihin

#toko #tottelevaisuus #tokokoe #koiraharrastus #tokovalio #tokokoulutus