Kepeää rallattelua -- rallytoko

15.08.2023

Tulin tässä äskettäin pohtineeksi, miten oikein päädyin rallytokoilemaan emäntäni kanssa. Se onkin hyvä kysymys; kaikki tapahtui jotenkin ihan huomaamatta.

Olen aina tykännyt seurailla meidän emännän eleitä ja liikkeitä, ne kertovat paljon enemmän kuin sanat. Keksittiin jo pienenä semmoinen yhteinen leikki, että emäntä näyttää kädellä erilaisia kiepahduksia ja muita muuveja, ja minä sitten pyörähtelen näiden käsimerkkien mukaan. Joskus emännällä on myös käsissään nameja, jotka minä sitten kiepahduksen päätteeksi syön pois kuleksimasta. 

Näistä kiepautuksista on sitten pikkuhiljaa kehkeytynyt melkoinen sarja erilaisia temppuja. Ihan mielettömän kivaa! Oon niin täpinöissäni niistä, että joskus kun emännän käsi vähän heilahtaa, koetan jo arvata mitä se tarkoittaa ja tempaisen voltin emännän ympäri myötäpäivään takaperin parilla tyylikkäällä lisäkierteellä. Meikä kyllä nappaa kaikki liikevihjeet ja toteuttaa ne saman tien. Vähän holtittomat ulokkeet muuten nuo kädet. Sopivat kyllä hyvin namien kuljettamiseen ja koiran rapsuttamiseen, mutta muuten ilmeisesti joskus hankalat hallita. 

Ajan myötä ollaan kehitelty sen verran mutkikkaita temppuja, että emäntä koettaa joskus tarkentaa äänellä, mistä kuviosta on kyse. Tässä on riskinsä. Helposti tahtoo käydä niin, että selkeän käsimerkin lisänä lipsahtaakin väärä sana tai sitten tulevatkin ihan eri aikaan tuo liike ja ääni. Ihmeellistä miten hankalaa tuntuu kahden asian yhtäaikainen tekeminen olevan emännälle. No, olen todennut että kannattaa lukea lähinnä käsimerkkejä ja jättää sössötykset omaan arvoonsa.

Nyttemmin tehdään näitä kieputushommia usein radalla, jossa on metallisia telineitä. Emäntä vaikuttaa ehdollistuneen näihin metalliesineisiin. Ne laukaisevat hänessä kieputusvihjeitä, ja minä puolestani sitten toteutan temppuja vihjeiden pohjalta. Vaatii koiralta jo hieman kypsyyttä, että malttaa kulkea tirppatarkkana emännän vierellä seuraavalle telineelle asti tarjoamatta jotakin uutta temppua. Emännältäkin vaaditaan tarkkaavaisuutta, ettei heiluttele kätösiään niin lähellä telineitä että tulee osumia. Ai sentään, kun olen muutaman kerran kolauttanut kinttuni kipeästi noihin tellinkeihin.

Jotta sellaista se on se rallytoko. Opettakaa ihmeessä rallytokoa ihmisillenne, oppivat vähän hallitsemaan raajojaan. Mutta varokaa tellinkejä niin ei tule mustelmia!

#rallytoko #koiraharrastus #rallytokokoulutus