Koiraharrastuksesta omannäköinen

15.12.2023

Koiran kanssa saa harrastaa kilpailumielellä tai vähemmän vakavasti. Tärkeintä on, että koiralla ja ohjaajalla on mukavaa yhdessä. Joskus on hyvä muistaa, että harrastuksesta voi myös tehdä omannäköisen. Joku on keksinyt kilpailuharrastuksiin säännöt, mutta oman koiran kanssa voi vapaasti harrastaa omilla säännöillä. 

Minulla on etuoikeus tavata päivittäin ihania koiria ja ihania ihmisiä, jotka nauttivat yhdessä tekemisestä erilaisissa koiraharrastuksissa. Joskus on niin, että kilpailuja varten laaditut säännöt eivät tunnu jollekin koiralle sopivan, kun nenä vie, ilman namia ei pitempi suoritus oikein huvita, tai jokin kommervenkki vaan tuntuu ikävältä. Kaikkea voi harjoitella, mutta entä jos ohjaaja haluaa harrastaa ihan muuten vaan näkemättä kovasti vaivaa kisakuosiin pääsemiseksi?

Harrastaa saa ja kannattaa ehdottomasti omilla ehdoilla. Voi olla, että agilitykoira ei pysy paikallaan lähdössä, eikä pysymisen opettaminen tunnu ohjaajasta mitenkään mielekkäältä, kun kisaaminen ei kiinnosta. Esteiden suorittaminen yhdessä hymy huulilla ja häntä heiluen on kuitenkin hurjan kivaa. Molemmat saavat liikuntaa ja iloa yhdessä tekemisestä. Kaikkia esteitä ei ehkä osata, mutta ne mitkä osataan sujuvat innolla ja riemukkaasti. 

Monella koiralla nenä vie. Koiraharrastusten säännöt tuomitsevat usein nuuskuttelun. Säännöt ovat aika ihmiskeskeisiä, koirillehan nuuskuttelu on mitä luontaisinta tekemistä. Sama koskee haukkumista. Koiralla voi myös olla jokin rajoite, jonka vuoksi se ei jotakin tiettyä liikettä pysty tekemään. Tämäkin koira on innoissaan, kun saa harrastaa itselleen sopivalla tavalla.

Jos rallyrata ei millään ota sujuakseen ilman, että koira saa kesken radan palkkioita, ei harrastusta silti tarvitse hylätä. Rallytokoa saa aivan vapaasti harrastaa koiraa palkkaamalla, kunhan tekeminen yhdessä koiran kanssa tuntuu mielekkäältä. Kisasäännöt koskevat vain kilpailuja. 

Yhdessä harrastaminen antaa ihmisen ja koiran suhteelle aivan uuden ulottuvuuden. Yhteistyön rakentaminen, toinen toisensa ymmärtäminen ja yhdessä iloitseminen ovat harrastusten tärkein osuus. Harrastuksesta saa tehdä omannäköisen, eikä kilpailusääntöjen kannata antaa muodostua harrastamisen esteeksi.

#koiraharrastus #toko #rally-toko #hoopers 

Lisää koiran kanssa harrastamisesta: Koiraharrastus -- koiran harrastus