Minnakoira opiskelemassa

12.01.2024

Olin viime viikonloppuna jännän äärellä. Herättiin emännän kanssa sunnuntaiaamuna tavallista aikaisemmin, hotkaistiin aamiaiset ja lähdettiin reissuun. Parin tunnin köröttelyn jälkeen löysin itseni suuresta treenihallista, johon minulle pystytettiin oma yksiö. Asetuin sinne sitten tarkkailuasemiin tutulle matkapedilleni. Paikalla oli monenmoista koiraa, oli vaaleeta ja tummaa, oli pientä ja isoa. Kaikki näyttivät keskittyvän aika lailla omiin hommiinsa. 

Sitten pääsin opiskelemaan kansainvälisiä rallytokon kuvioita. Ja nyt pitikin olla tosi tarkkana. Kieputeltiin näet tosiaan rallytokoa, mutta mukana oli uusia kuvioita. Tehtävät olivat osittain tuttujakin, mutta nyt niitä ruvettiin tekemään hippasen uudella tavalla. 

Mikä tutuissa tehtävissä sitten oli muuttunut? No, kuulemma oli niin, että emäntä saa käyttää vaikka koko kehoaan minulle viestimiseen. Siinä heti suunniteltiin, että merkille voisi esimerkiksi lähettää niin, että emäntä seisoo yhdellä jalalla ja viittilöi varpaillaan merkin suuntaan. Ja saman tien otettiin käyttöönkin jo kuvio, jossa siirryn emännän edessä pohkeenväistöä suoraan sivulle, kun emäntä kallistaa päätään ja astuu sivulle. 

Emännälle tuli muuten haastetta sivuaskeliin, joissa minä askellan emännän vierellä. Emännän pitää pysyä tasapainossa, kun hän astuu koiranpuoleisella jalalla suoraan minua päin, samalla kun minä väistän alta pois. Huh, sanon minä. Koiraparan varpaat ovat vaarassa.

Yksi meikäläiselle mieluisa täsmennys koski hyppytehtävää vierellä. Tähän saakka kun on ollut kovin tarkkaa, että hypyltä laskeuduttuani tähtään suoraan emännän vierelle tassuttamaan. Mutta näillä säännöillä ei haittaa laisinkaan, jos suoritan hypyn lennokkaasti ja kiepsahdan laskeutumispuolella emäntää kohti odottelemaan, että hänkin ehtii paikalle.  

Kaikki tuntevat varmaan tutut kartiot tai muut merkit, joita rallytokossa kierretään ja pujotellaan eri tavoin. No nyt on niin, että näillä säännöillä kartiot pitää sitten kiertää enintään puolen metrin etäisyydeltä. Tehtäväkylteillä sen sijaan riittää, että mä tai emäntä käydään metrin säteellä kyltistä.

Hauskinta tässä opiskelupäivässä olivat kyllä ihan uudet tehtävät. Koestettiin emännän kanssa muun muassa hyppytehtävää, jossa leiskautan vähän linjalta sivussa olevan hypyn yli kohti kauempana edessä jo odottavaa emäntää. Muistuttaa tokoa tuo tehtävä. Sitten tehtiin sivulla peruutuksessa erilaisia asentoja peruutusaskelten välissä -- minä siis tein, emäntä vain seisahtui. 

Hauska tehtävä oli myös eräänlainen kauko-ohjaus, jossa jäin paikalleni odottelemaan, kun emäntä siirtyi kauemmas edelleni ja käännähti minua päin antamaan ohjeita sieltä käsin. Emännän viittilöintien ja huikkausten mukaan minä sitten peruuttelin, istahdin, kävin maahan ja nelistin lopuksi emännän vierelle nököttämään. 

Lisätietoa 1.1.2024 voimaantulleista kansainvälisen rallytokon säännöistä ja tehtävistä löytyy FCI:n sivulta.