Kun koira oppii tarjoamalla

05.12.2023

Kun koiralle haluaa opettaa uuden tehtävän, toiminta on jotenkin saatava aikaan, jotta sitä voisi alkaa vahvistaa palkitsemalla. Koirat tykkäävät lähes aina siitä, jos ne saavat itse hoksata, millä tehtävällä ohjaajalta saa palkkion. 

Kaikkia tehtäviä ei pysty kovin helposti opettamaan siten, että koira voisi ne itse tarjota, mutta rallytokon, tokon tai hoopersin opettamisessa tämä lähestyminen sopii erinomaisesti moneen tehtävään. Helppo esimerkki on vaikkapa tassualusta, eli jokin alusta, johon koiran halutaan koskevan tassullaan. Alusta esitellään koiralle, ja kun koira siitä kiinnostuu, sitä aletaan kehua ja palkita ensin alustan lähestymisestä, sitten ehkä sen nuuhkaisemisesta, sitten vasta alustaan koskemisesta tassulla ja vielä vaatimustasoa kiristäen vaikkapa alustalla seisomisesta molemmilla etutassuilla. 

Mahdolliset väärät toiminnot, kuten alustan kuopiminen, jätetään palkitsematta. Samoin kriteeriä kiristettäessä aiemmin palkatut välivaiheet jätetään palkitsematta ja odotetaan koiran tarjoavan palkkion toivossa uusia käytöksiä, joista sitten palkataan toivottu toiminta.

Jos tehtävä on aluksi liian vaikea eikä koira ymmärrä mistä on kyse, moni koira turhautuu ja saattaa lyödä hanskat tiskiin tai protestoida vaikkapa haukkumalla. Tehtävä pitäisi siis pystyä esittelemään sopivan helppona tai vaikeana omalle koiralle. Ja palkkion on tietysti oltava koiran mielestä tavoittelemisen arvoinen.

Niin kauan kuin tehtävä ei ole lopullisessa muodossaan, tehtävän vaatimustasoa täytyy kiristää riittävän nopeasti, jotta eteneminen onnistuu sujuvasti. Jos välivaihetta, esimerkiksi tassualustan lähestymistä, palkitaan kovin pitkään, koiran on vaikea ymmärtää tehtävän vielä muuttuvan.

Tarjoamista voi palkita myös tehtävissä, jotka koira jo osaa suorittaa vihjesanalla. Kun koiralle annetaan tilaisuus ohjeistamatta hoksata, mitä tehtävää siltä jossakin tilanteessa toivotaan ja mistä palkkion saa, tehtävästä tulee koiralle entistäkin mieluisampi. Tällainen tehtävä voisi olla vaikkapa sivullemeno.

Tarjoamalla ja itse hoksaamalla oppiminen on yleensä tehokasta, ja koiran into tehtävän tekemiseen on kova. Ehkäpä koira tuumaa, että se onkin ovelasti itse asiassa ehdollistanut ohjaajan antamaan namin tietyllä käyttäytymisellä. :-)

#koiraoppii #sheippaaminen #tarjoaminen #sivullemeno #tassualusta #rallytoko #tokokoulutus #hoopers