Kaikenlaisia outoja noutoja

26.12.2023

Toko on kyllä välillä ihan silkkaa kapulankeplottelua. Mutta kun tykkään kapuloista kovin, niin mikäpä siinä! Tässä päivänä muutamana olin taas hallilla tapani mukaan innosta piukeena. Aloitin oma-aloitteisesti harjoitukset noutamalla maassa olevan ihanan keltaisen noutokapulan ja kirmaamalla sen kanssa kahdeksikon. Sanoisin että kympin arvoinen suoritus.

Sitten emäntä harjoitteli kapulan antamista koiralle. Minä olin koirana. Tässä harjoituksessa emännän pitää seistä rauhallisesti koiran edessä ja ojentaa sitten koiralle kapula suuhun pidettäväksi. Reilun viiden sekunnin kuluttua emännän tulee ottaa kapula hallitusti näppeihinsä pudottamatta sitä maahan. Tämäkin harjoitus onnistui mukavasti. Hyvä, hyvä, oma emäntä!

Kohta otettiin este peliin mukaan. Tässä tehtävässä emännän tulee saada kapula heitettyä matalahkon hyppyesteen yli toiselle puolelle. Aina kun emäntä on kapulan heittänyt, meitsi hakee sen takaisin, jotta emäntä pääsee tekemään uuden harjoituksen. Yleensä menen minäkin esteen yli mennen tullen kapulanpalautusreissullani. 

Sitten oli vielä semmoinen harjoitus, jossa emännän pitää osata sijoittaa kapuloita maahan aika mutkikkaaseen kuvioon, johon kuuluu tötteröryhmä ja kaksi estettä. Kapuloiden tulee sijaita silleen sopivasti, että kun minä juosta kiepsautan tötteröryhmän ympäri, niin voin sitten kohti emäntää laukatessani sopivasti napata yhden kapulan matkaan ja hypätä esteen yli paluumatkalla. Tämä on erinomaisen hauska tehtävä. Tosin sitä voisi vielä hieman parannella siten, että myös menomatkalla tötteröille hyppäisin vaikka sen toisen esteen ylitse. Tai sitäkin olen pohtinut, että kun kapuloita ja esteitä kerran on kaksi, niin emäntä voisi samaan aikaan hypätä noutamaan sen toisen kapulan niin saataisiin molemmat kerralla talteen.

Viimeisessä tehtävässä emäntä pääsi harjoittelemaan kapuloiden asettelua, koiran opastamista sekä ajatustenlukua. Ensiksi hän asetteli kaksi kapulaa reilun kymmenen metrin päähän toisistaan. Sen jälkeen hän koetti johdatella meikäläisen seisomaan selkä kapuloihin päin siten, että toinen kapula on takaviistossa oikealla ja toinen vasemmalla, yhtä kaukana minusta. Lopuksi emännän tehtävänä oli arvata, kumman kapulan aion noutaa, ja viuhtoa kädellä siihen suuntaan ennen kuin minä starttaan vauhdikkaaseen noutoliikkeeseen. Useimmiten emäntä arvaa aikeeni oikein. Pisteet emännälle tälläkin kertaa!

Tällaista meillä! Toivotan kaikille muillekin iloisia hetkiä kaikenlaisten kapuloiden parissa!

#toko #nouto #noutokapula #kapulanpito #hyppynouto #ohjattunouto #kiertohyppynouto